- de wonne enschede
Samen delen, kiezen voor elkaar, bezinning en consuminderen zijn kernwoorden in het ‘moderne klooster’ De Wonne.
De Wonne is een leefgemeenschap in het hartje van Enschede. In 1979 zijn de eerste Wonne-mensen begonnen in een klooster uit 1868, nadat enkele jaren daarvoor de laatste Zusters van Amersfoort vertrokken waren. Binnen enkele jaren werd De Wonne van illegaal kraakpand een plek van ontmoeting en gebed: een interkerkelijke leefgemeenschap waar mensen in knelsituaties voor korte of langere tijd op verhaal kunnen komen. Samen delen is een motto van De Wonne. Het dak, geld en goed en de zorg voor elkaar worden samen gedeeld. In de traditie van Jezus van Nazareth, Franciscus en Gandhi proberen zij een weg te zoeken in onze welvaartsmaatschappij. ‘Wat minder meer’ of consuminderen is een grondtoon van dit ‘moderne klooster’. Gastvrijheid, gebed, bezinning en kringloopeconomie zijn kernwoorden in ons huis.
Naast twee kringloopwinkels is er ook een andere kringloop: een groep van De Wonne gaat twee keer per week naar het ‘einde van de markt’, waar resten bloemen, vruchten en groenten door de marktkooplui worden aangeboden voor gebruik in de gemeenschap.
Kiezen voor elkaar
De kerngroep in ons huis wordt gevormd door mensen die voor elkaar kiezen, na een jaar te hebben meegeleefd. Gedurende het jaar en in het bijzonder tijdens twee ‘meeleefweken’ kunnen belangstellenden kennismaken met de leefwijze van De Wonne. Alle kerngroepleden begeleiden een of meer gasten, die allen een contact buiten het huis hebben met een professionele hulpverlener. Ook is het mogelijk voor mensen die niet voltijds mee willen/kunnen leven om kringlid te worden. Communicatie is belangrijk en één van de hoekstenen van gemeenschapsleven: twee keer per jaar gaat de kerngroep op retraite, wekelijks zijn er vergaderingen en voor het groepsproces is er een professionele begeleider die per zes weken één van de groepsvergaderingen bijwoont. Het dagelijks werk wordt ’s morgens bij de werkbespreking verdeeld. Veel vrijwilligers ondersteunen het werk van ons huis.
Naast het klooster in Enschede heeft De Wonne ook nog een klein klooster in Glanerbrug, waar op wat kleinere schaal dezelfde idealen worden gerealiseerd. De Wonne Almelo is een zelfstandige vestiging. De Wonne probeert deze ‘broedplaatsen’ te laten uitgroeien tot zelfstandige gemeenschappen. Het ideaal is ook op andere plaatsen dergelijke groepen te laten ontstaan. Daarvoor is de Stichting Broedplaats Projecten opgericht.